skip to Main Content

Volledige gebitsreconstructies

Volledige gebitsreconstructies kunnen een goede behandeluitkomst bieden bij patienten met slijtage. De beethoogte die na verloop van jaren afgenomen is, kan hiermee weer opgebouwd worden.
Slijtage komt steeds vaker voor en kan vervelende gevoeligheid, een verminderd kauwvermogen en verminderde esthetiek tot gevolg hebben. Een secure behandelplanning is essentieel voor een goed eindresultaat.

Volledige gebitsreconstructies
Volledige gebitsreconstructies

Door het gebruik van keramiek kunnen tanden en kiezen duurzaam hersteld worden. Keramiek is gladder dan composiet en de vormgeving is preciezer en mooier dan bij vullingen. Doorgaans treedt er minder snel lekkage of verkleuring op dan bij composietvullingen.

Vaak is de oorzaak van slijtage tandenknarsen (bruxisme). Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als volwassenen voor en gaat meestal vanzelf over. Als dat niet zo is, kan het leiden tot slijtage van het gebit, verdikte kauwspieren, spierpijn of kaakgewrichtsproblemen. Bij zwaardere vormen van tandenknarsen kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals chronische hoofdpijn of pijnlijke kaakgewrichten. Daarnaast zorgt tandenknarsen voor snellere slijtage en kunnen de tanden pijn gaan doen.

Het is niet bekend waarom de één tandenknarst en de ander niet. Sommige artsen denken dat het te maken heeft met emotionele zaken als stress of spanningen.
Als u ’s nachts tandenknarst, merkt u dat meestal zelf niet. U kunt letten op symptomen als tanden waar stukjes afgebroken zijn en een vermoeid gevoel in het gezicht bij het wakker worden. Het kan zijn dat uw partner merkt dat u tandenknarst of dat uw tandarts of mondhygiënist slijtage aan uw gebit signaleert.

De meest gebruikte methode om tandenknarsen te voorkomen is een speciaal bitje dat de boven- en onderkaak gescheiden houdt.

Back To Top