skip to Main Content

Tandheelkundige slaapgeneeskunde

Tandheelkundige slaapgeneeskunde is een discipline binnen de tandheelkunde die gespecialiseerd is in snurk- en apneuklachten en de behandeling hiervan met een mandibulair repositie apparaat (MRA); een anti-snurkbeugel.

De MRA is een op maat gemaakte beugel die de tanden van uw bovenkaak en onderkaak omvat en uw onderkaak tijdens het slapen naar voren houdt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de bovenste luchtwegen. Op deze manier verbetert de luchtstroom en nemen de snurk- en apneuklachten af.

Voorafgaand aan de behandeling wordt een diagnose gesteld via de huisarts. Dit kan middels een slaaponderzoek. Wanneer u tijdens het consult met de arts samen heeft besloten dat de MRA-beugel de beste therapie voor u is, zal u worden doorverwezen naar de tandarts. Deze bepaalt aan de hand van de conditie van uw gebit, de omliggende weefsels en de manier waarop uw tanden en kiezen op elkaar staan of een behandeling met een MRA mogelijk is.

De kosten voor de MRA worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit geldt alleen wanneer u eerst een slaaponderzoek heeft gehad. Wanneer uit het slaaponderzoek blijkt dat u geen slaapapneu hebt is het alsnog mogelijk een MRA te laten maken om uw snurkklachten weg te nemen. Dit wordt echter niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Wanneer u vragen heeft over de vergoeding van een MRA kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Back To Top